National Bike Month…

In honor of National Bike Month and all the awesome architects that get out there and have a personal life and invest themselves in a hobby…enjoy an architectural tribute to mountain biking!

Philip Modest Schambelan + Anton Fromm, “Hiding in Triangles


This mountain bike hotel is a proposal by philip modest schambelan and anton fromm.  Modern and sleek, it is found on the edge of Pregasina in Italy and offers mountain bikers shelter, a fantastic location for sporting, not to mention a glorious view, and a fast track connection to an outstanding variety of diverse routes, trails and single tracks.

Pregasina is located on a plateau 500 meters above the northern tip of Lake Garda and is the hotel is designed to take advantage of the impressive surroundings and create an architectural enigma in its design and construction. The design concept is as follows:

“Complete access by mountain bike at all levels, maximum use of the panoramic view of Lake Garda and the mountain slopes of the Alps, no impairment of the view from Pregasina and a full and individual accommodation of riders and sports equipment in each residential unit.

To ensure the trafficability each access element has a tilt angle of 12 °. The angle of the access routes to each other changes both by the natural curve of the mountain, as well as by the decreasing distance between the building and the mountain in the vertical direction. These two factors generate the fixed points in the front supporting framework, as well as spaces in the metal braiding. In these spaces, the residential units will be  established.  The structure is stabilized by three cores, which provide access to the rooms. Thus, way and construction form a unit that defines the form.

The access routes form two different paths, which are connected on the top and bottom floor. This system of a contiguous band provides an optimal pathways in terms of trafficability and the access to each residential unit.  The main facade is oriented towards the north-east, which guarantees each unit a view of the northern tip of the lake.  At the same time it allows shading of the living areas by the hill.  The communal areas such as coffee shops, snack bar, the sun deck and a media room are located on the top floor, level 0, which looks out over the mountain easily.  Here, the sunlight is desired and used.”



Images courtesy of designboom and Philip Modest Schambelan + Anton Fromm

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: